SILE- ja ProShade-hankkeet järjestivät yhdessä Literacy-päivän sidosryhmätapahtumassa Digitalisoituva vuorovaikutus – osallisuutta ja eriytymistä -paneelin. Tapahtuma järjestettiin 8.9.2023 Epicenterissä, Helsingissä. Lisätietoa tapahtumasta: https://www.aka.fi/strateginen-tutkimus/strateginen-tutkimus/tutkimusta-tiedon-kayttajalle/tapahtumat/literacy-ohjelma-tiedonlukutaito-osallisuus-ja-tekoaly-digitaalisuuden-aikakaudella/

Paneelissa pohdittiin, millä tavoin digitaaliset menetelmät voivat edistää tai heikentää vuorovaikutuksen ja osallisuuden toteutumista, ja mitkä ovat digitalisaation mahdollisuudet ja rajat. Lisäävätkö vai vähentävätkö digitaaliset ratkaisut osallisuutta itseä koskevassa päätöksenteossa? Jakaako teknologia meitä, vai mahdollistaako se uudenlaisia vuorovaikutuksen muotoja? Mitä tekoäly ja digitalisaatio voi tarkoittaa eri ryhmien osallisuudelle?

Panelisteina tapahtumassa olivat Heta Pukki (Suomen Autismikirjon yhdistys ASY ry), Sakari Kainulainen (Diakonia-ammattikorkeakoulu), Johanna Ruusuvuori (Tampereen yliopisto) ja Pekka Mäkelä (Helsingin yliopisto). Paneelin puheenjohtajana toimi SILE-hankkeen johtaja Kati Rantala (Helsingin yliopisto). Paneelikeskustelun tallenne löytyy alta: