Sääntelypolitiikka ja algoritmit
Tässä osiossa tarkastellaan, kuinka yleinen kansainvälinen ja kansallinen säädöspolitiikka ottavat huomioon hiljaisten toimijoiden aseman ja hyvinvoinnin. Säädöspolitiikalla tarkoitamme eri tyyppisiä kansallista lainvalmistelua varten suunnattuja ohjeistuksia, oppaita, vakiintuneita käytäntöjä ja uusia trendejä. Suomen kannalta merkittävimpiä säädöspoliittisia toimijoita ovat OECD ja EU ja kotimaassa eri ministeriöt ohjeineen (erityisesti oikeusministeriö), valtioneuvoston kanslia ja sen yhteydessä toimiva Lainsäädännön arviointineuvosto sekä eduskunta.
Perehdymme ohjeistuksiin ja käytäntöihin, jotka käsittelevät lakien valmisteluvaiheessa vaikutusten ennalta arviointia ja sidos- ja kohderyhmien kuulemiskäytäntöjä. Lisäksi perehdymme lainsäädännön jälkiarviointia varten suunnattuihin ohjeisiin ja käytännön esimerkkeihin. Kysymme, millaisena hiljaisten toimijoiden asema näyttäytyy näissä aineistoissa ja millaisia tiedonhankintamenetelmiä säädöspolitiikka suosii. Erityisesti meitä kiinnostaa tutkia, mikä on laskennallisten ja laadullisten menetelmien merkitys ja mikä rooli niille annetaan lakien suunnittelussa ja jälkiarvioinnissa, hiljaisten toimijoiden näkökulmasta käsin. Sisällytämme laskennallisiin menetelmiin myös algoritmeihin perustuvan tiedontuotannon, jonka merkitys säädöspolitiikassa vaikuttaisi kasvavan tulevina vuosina.
Siihen liittyen meitä kiinnostaa:
- Algoritmeja/laskennallisia menetelmiä hyödyntävän tiedonkäytön sääntely hiljaisten toimijoiden näkökulmasta.
- Algoritmeja/laskennallisia menetelmiä hyödyntävän tiedon käyttö hiljaisia toimijoita koskevassa lainvalmistelussa.
- Hallinnollisiin käytäntöihin rakennettavien tietojärjestelmäarkkitehtuurien suunnittelu, käyttöönotto ja käyttäjätestaus sekä järjestelmien vaikutukset kansalaistasolla ja oikeudellisen sääntelyn rooli näissä prosesseissa.
- Algoritmisen tiedontuotannon hyödyntäminen hiljaisia toimijoita koskevien lakien toimeenpanossa; mitä algoritmiseen tietoon perustuvia mallinnuksia hyödynnetään riskiryhmien profiloinnissa ja toiminnan suuntaamisessaa, ja mitä se tarkoittaa hiljaisten toimijoiden kannalta.
Tästä osiosta vastaavat tutkimusjohtaja Kati Rantala Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta. Katso tarkemmat yhteystiedot kohdasta Tutkimusryhmä.
Lisää teemasta
Esko, T. (2023) Hyvän hallinnon tulevaisuus: Automaattisesti parempia päätöksiä? Haaste 4/2023.
Rantala, K., Alasuutari, N. & Kuorikoski, J. (2023) The logic of regulatory impact assessment: From evidence to evidential reasoning. Regulation & Governance. https://doi.org/10.1111/rego.12542
Esko, T. & Koulu, R. (2023) Imaginaries of better administration: Renegotiating the relationship between citizens and digital public power, Big Data & Society , 10 (1).
Esko, T., & Koulu, R. (2022). Rethinking research on social harms in an algorithmic context, Justice, Power and Resistance, 5(3), 307-313.
SILE-teemainen asiantuntijakirjoitus Haaste-lehdessä
Tutkijatohtori Terhi Esko kirjoitti Haaste-lehden numeroon 4/2023 Big Data & Society -lehdessä aiemmin julkaistuun artikkeliin perustuvan asiantuntijakirjoituksen hyvästä hallinnosta ja automaattisesta päätöksenteosta. Tutustu kirjoitukseen tästä: Hyvän hallinnon...
SILE-johtajan haastattelu Yle:n uutisjuttuun
YLE:n toimittaja Marica Paukkeri haastatteli SILE-hankkeen johtajaa Kati Rantalaa valiokuntien asiantuntijakuulemisiin liittyen translakiuudistusta koskevaa juttua varten. Uutinen on luettavissa täällä: https://yle.fi/uutiset/3-12661258
SILE oikeusministeriön kuultavana
Oikeusministeriö kuuli 23.9.21 SILE-hanketta siitä, kuinka hiljaisia toimijoita tulisi kuulla lainvalmistelun vaikutusarvioinnissa. Lataa tästä tilaisuudessa esitetty power point-esitys.
Blogi SILE-hankkeesta
Protego-hankkeen sivuilla on julkaistu SILE-hankkeen johtaja Kati Rantalan kirjoittama blogiteksti hiljaisia toimijoita koskevan sääntelyn vaikutuksista.
Selvitys lainsäädännön jälkiarvioinnista
28.4.21 on julkaistu lainsäädännön jälkiarviointia ja lakien toimivuuden seurantaa käsittelevän VN TEAS -hankkeen loppuraportti. Raportti käsittelee myös SILE-hankkeen kannalta keskeisiä teemoja.
SILE kuultavana tarkastusvaliokunnassa
Asiantuntijakuuleminen eduskunnan tarkastusvaliokunnassa 25.11.2020 ja kirjallinen asiantuntijalausunto asiasta O 48/2019 vp Säädösehdotusten vaikutusarviointien toteutuminen - nykytila ja kehittämistarpeet. Lausunto linkitetään uutiseen, kun se on julkinen.
Lausunto tulevaisuusvaliokunnalle
SILE-hanke toimitti 19.4.2021 eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle asiantuntijalausunnon koskien valtioneuvoston selontekoa kestävän kehityksen toimintaohjelmasta Agenda 2030 (VNS 3/2020 vp). Lausunto keskittyy tulevaisuusvaliokunnan pyynnöstä kestävän kehityksen...
SILE kuultavana lakivaliokunnassa
Asiantuntijakuuleminen eduskunnan lakivaliokunnassa 19.2.2021 ja kirjallinen asiantuntijalausunto EDK-2021-AK-351234 asiasta O 48/2019 vp Säädösehdotusten vaikutusarviointien toteutuminen - nykytila ja kehittämistarpeet.