Kerro kokemuksistasi ja havainnoistasi!

NYPPIIKÖ? OLETKO TYYTYVÄINEN? Kerro meille kokemuksistasi ja havainnoistasi!

Lainsäädäntö tuottaa ihmisille hyviä asioita, mutta myös menettelyjä, joka saattavat tuntua rajoittavilta ja epäoikeudenmukaisilta. Hyvää ovat esimerkiksi mahdollisuudet saada jotain etuutta tai palvelua taikka oikeus valittaa tai kannella, jos tuntuu, että viranomainen on kohdellut epäreilusti. Toisaalta lakiin perustuen saatetaan myös rajoittaa tai mahdollistaa jotain elämään tai arkeen vaikuttavaa asiaa. Kaikki viranomaistoiminta palautuu yleensä suoraan tai epäsuorasti lainsäädäntöön.

Mikä toimii hyvin ja mikä huonosti? Haluaisimme kuulla kokemuksiasi ja havaintojasi siitä, miten lakien ohjaamat menettelyt ja muutokset vaikuttavat arjessa, onko lakien toimeenpanossa ongelmia ja aiheutuuko laista tarkoittamatonta haittaa? Tutkimme SILE-hankkeessa erityisesti seuraavia näkökulmia: lastensuojelu, velkaongelmat, päihdeongelmat, mielenterveyden häiriöt, vankeus, ulkomaalaistaustaisuus tai paperittomuus ja eläimet.

Voit vastata niin itsesi kuin läheisesi puolesta tai työn, harrastustoiminnan tai vapaaehtoistoiminnan kautta kertyneistä kokemuksista tai havainnoista käsin. Kokemukset ja havainnot voivat olla myönteisiä tai kielteisiä. Kuulemme mielellään esimerkkejä! Meitä kiinnostaa myös se, onko koronapandemiasta aiheutuneet rajoitustoimet mahdollisesti vaikuttaneet havaitsemaasi tai kokemaasi. Vastaamalla kyselyyn voit välittää viranomaisten onnistumisen tai kohtaamasi epäkohdan päättäjille tutkimuksemme kautta.

Vastaamalla annat luvan siihen, että vastaustasi voidaan hyödyntää tutkimusaineistona SILE-hankkeessa. Vastaukset eivät näy verkkosivuilla, ja ne tulevat vain tutkijoiden käyttöön. Aineisto raportoidaan siten, että siitä ei voi tunnistaa vastaajia. Älä kuitenkaan kirjoita vastauksen oheen suoria tunnistetietoja, kuten nimeäsi tai yhteystietojasi.

Huom! Vastaajien tulee olla vähintään 15-vuotiaita. Katso tarkempi tiedote lomakkeella kerätyn tutkimusaineiston käytöstä. Katso SILE-hankkeen tietosuojailmoitus, josta saat tarkempia tietoja henkilötietojesi käsittelystä hankkeessa.

Haastattelemme tutkimuksen aikana näihin teemoihin liittyen eri näkökulmia edustavia ihmisiä. Jos haluat tulla haastateltavaksi ja kertoa kokemuksistasi vielä laajemmin, niin ole siitä yhteydessä erikseen sähköpostitse: inka@hiljaisettoimijat.fi. Älä siis kirjoita vastauksen oheen henkilö- tai yhteystietojasi.

Lomake

Jos kokemuksesi ovat raskaita ja tarvitset apua, tutustu seuraaviin auttaviin tahoihin: